אם נחפש את התשובה לשאלה "מיהו ערבי" בוויקיפדיה, נקבל תשובה מורכבת במיוחד, עם לפחות ארבעה סוגים שונים של הגדרות, שאף אחד מהן אינה מלאה.
סיכמנו עבורכם את ארבע ההגדרות:
ההגדרה הפוליטית:
"ערבי הוא אזרח במדינות הליגה הערבית או במדינות ערב"
ומה לגבי אזרחים שחיים במדינות שאינן נכללות בהגדרות אלו, אך הגיעו מהן ודוברים ערבית? למשל, זוג מצרי דובר ערבית שהיגר לאמריקה – האם ילדיהם נחשבים ערבים? ואם הם כבר לא מדברים ערבית, האם הם עדיין ערבים? ומה לגבי אזרחי ישראל הערבים, הרי מדינת ישראל גם היא אינה נכללת בהגדרה הפוליטית המוצעת?
ההגדרה הלשונית:
"ערבי הוא מי ששפת אימו היא ערבית או דובר ערבית בחיי היום יום שלו"
גם הגדרה זו בעייתית. בסוריה ובעיראק יש בין 7.5 ל-12 מיליון כורדים שדוברים ערבית רק כשפה שנייה וכורדית כשפה ראשונה (שאינה דומה לשפה הערבית). האם נחשיב אותם כערבים? ומה לגבי יהודי שעזב את עיראק ועלה לישראל, האם הוא מגדיר את עצמו כערבי, והאם העולם יגדיר אותו כערבי?
ההגדרה האתנית -גנאלוגית -גזעית:
"מי שמתגוררים או שאבותיהם התגוררו בחצי האי ערב ותכונותיהם הגנטיות פיזיות מאופיינות בעיקר לתושבי חצי האי ערב המקוריים"
בתקופת הזוהר של האסלאם, שבה חיו עמים רבים במזרח התיכון ודוברו כאן הרבה מאוד שפות, היה הבדל משמעותי מאוד בין מי שהוא ערבי "אסלי" המכונה "אלערב אלעארבה" לבין "אלערב אלמסתערבה", אלה שהפכו לערבים עם השנים. כיום, מרבית הערבים ו/או דוברי הערבית אינם ערבים אסלים, כלומר אינם צאצאים של הערבים שחיו לפני תקופת האסלאם בחצי האי ערב, ולכן ההגדרה המוצעת אינה תקפה.
ההגדרה התרבותית:
"מי שרואה עצמו כערבי, שתרבותו ואורח חייו הם ערבים…"
זוהי הגדרה מסובכת שאינה חד משמעית כלל וכלל. תרבות היא מכלול של מגוון התנהגויות המאפיינות את הפרט, וכוללות, בין היתר, מאכלים, מוזיקה, מנהגים, מורשת היסטורית ותרבותית ועוד. ניקח לדוגמה יהודי שעלה מעיראק וכיום חי בישראל. על אף ששפת האם שלו היא ערבית, הוא לא בהכרח יגדיר את עצמו כערבי (למרות שיש יהודים שמוצאם בארצות ערב וכן מגדירים את עצמם כך). כנ"ל יהודים שמוצאם אינו מארצות ערב, אך כן שומעים מוזיקה ערבית או אוכלים מאכלים ערביים מסורתיים. אלה לא דברים שיגרמו לאותם אנשים להגדיר את עצמם כערבים. לכן, להגדיר מיהו ערבי על פי מאפיינים תרבותיים בלבד זו הגדרה בעייתית.
אז מיהו ערבי?
נראה שאין תשובה פשוטה וחד משמעית לשאלה הזאת. בימינו, לאנשים יש מגוון תתי-זהויות שכל אחת מהן מרכיבה חלק מהשלם שהוא הזהות השלמה של האדם. לכן, נראה שהמשפט הנכון ביותר להגיד בהקשר הזה הוא – ערבי הוא מי שמגדיר את עצמו ככזה.